Wednesday, March 28, 2012

It's showtime part 2

Show tu hari jumaat. Jadinyaa ari khamis adelahh rehearsel. Masa rehearsel tu org yg jaga sound takde, jadi kitaorg pon nyanyi sambil adjust volume mic ngan speaker sendiri. Lagi pon org tak ramai mmg kedengaran sedaplah. Tapi masa tu kitaorg try 3 lagu jer. Lagi 2 lagu tak decide lagi. Sbbnya yg lagi dua nk nyanyi minus one. Dlm perhitungan takde masalahlahh nyanyi minus one. Katanya...

Abis rehearsel kitaorg lepak minum² sebelum sambung training. Masa training masih berpikir² nak nyanyi lagu ape untuk minus one. Pikir punya pikir dpt keputusan member aku nyanyi lagu slow aku nyanyi lagu rancak. Keputusan tu jer lagunya blum ade lagi.

Masa ari jumaat tu aku masih blum ade keputusan nyanyi lagu ape tuk minus one. Tapi dlm pala otak nk nyanyi lagu Awi Rafael Pulanglah. Biler tgk balik cd ade lagu tu trus aku decide nyanyi lagu tu. Klu nk dikirakan mmg aku tak konfiden sbb lirik tak hafal.

Aku sampai kat tempat kejadian dlm kul 6.30 ptg. Call punya call member aku dia kata dia tgh tunggu turn nk gunting rambut. Ayooo dah pukul 6.30 nk guting rambut segala. Ilang akal ker ape. Pukul 7 tak sampai lagi. 7.15 tak sampai lagi. Call dah byk kali nie dia kata "sedang". Sampailahh kul 7.45 baru nampak batang idung. Event start kul 8. Mmg aku tak sempat nk warming up 1-2 lagu.

Dan kejadiann yg tidak diingini berlaku. Start jer event, masa pengerusi nk berucap mic tak on. Budak yg jaga sound tu tak tahu nk buat ape. Dia boleh buat tak reti jer. Adoiii. Masa nie mmg aku dah terasa sesuatu akan terjadi.

Biler trun kitaorg nyanyi, aku kene bawak naik kerusi, mic stand ngan lirik stand ke atas stage sendiri. Takde org nk tlg. Tu tak pe lagi. Aku jugakklahh kene adjust mic kasi on. Test segala. Nasib baiklahh MC mlm tu bagus. Dlm masa aku dok mengejust tu dia dok celotehh. Biler aku start nyanyi aku tak dgr suara aku. Petikan gitar pon tak dgr. Rupanya stage minitor tak idop. Hazab betull. Aku tak tahu samaada nk nyanyi kuat ker pelahan. Tak dpt nk blend ngan gitar. Aku pon main batai jerlah nyanyi. Biler dlm keadaan gitu lirik pon lupa kau. Tunggang langgang aku nyanyi.

Abis 2 lagu kitaorg break. Lepas tu aku kene nyanyi lagi minus one. Masa kat backstage aku duk menghafal lagu pulanglahh tu. Sampai kesudah aku tak boleh nk hafal. Gilelahhh. Berpeluhh aku. Bukak hp nk dgr lagu kat youtube line tenet plak cam haram. Mmg petanda lahhh jgn nyanyi lagu tu. Trus aku tukar. Yg sepatutnya aku nyanyi minus one aku bantai nyanyi pakai gitar. Trus selamat.

Dan lagu terakhir yg kitaorg nyanyi dpt tepukan dan kebanyakkan ckp lagu tu best kitaorg bawak. Alhamdullillah. Walaupon satu lagu kire oklah. Dari semua lagu tak jadi kan. Fuhhhh...

Mlm tu ramai yg puji suara member aku. Sedap katanya. Aku tak kecik hati pon sbb mmg suara dia sedap. Kita dtg satu group jadi klu org puji sorang maknenya aku pon dpt tempiaslahhkan. Hehehehehee..


Walau apepon aku dpt pegajaran berguna.  Perlu training lebih lagi. Pilih lagu awal² jgn last minit. Pilih lagu lama lebih ok dari lagu baru. Sbb klu evet mcm nie ramai yg tua dari muda. Dan yg paling penting kene ready 1jam sebelum show supaya tak kelam kabut.

Tapi yg penting aku enjoy. Dh lama tak rasa gitu.

Ehh lupa nk bagitau kumpulan aku tu namanya REVERB. Tak sedap takpe nanti boleh tukar. hahahahaa

p/s: Selaian dari event dinner mcm tu kitaorg pon ambik tuk kenduri kawen. Harga boleh runding. Perlu call jer. Harga kawan² pon ade. hehehehehehehee

Tuesday, March 27, 2012

It's showtime part 1

Tuk pengetahuan korang minggu lepas aku dpt show menyanyi. Klu korang nk tahu aku dh lama tak nyanyi depanorg ramai nie adelah dlm 5thn kot mungkin lebih. Memula dpt offer tu aku mcm tak nk, tapi biler offer tu menarik trus aku ambik. (nampak sangat mata duitan) hahahahahaa

Kali nie aku tak nyanyi sorang diri, aku bawak geng. Giler kau nk nyanyi sorang² atas stage tu. Kang mau terkencing aku kat situ.

Aku sebenarnya bukan ade geng pon nk nyanyi nie. Biler dpt offer baru mengagau cari geng. Call sana sini. Mula² nk cari penyanyi jer. Kire nk buat group vokal 3 org. Tapi cari punya cari tak jumpa. Ade sorang tu memula ok lepas tu nk suruh aku ambik band dia plak. Maner celah nk byr nanti. Bukan aku dioffer 10k. Klu 10k bolehlahh aku panggi Eddrie Hashim. Khen...

Selepas seminggu mencari geng akhirnya jumpa. Biler dah jumpa tinggal lagi seminggu setengah jer tuk prektis. Mmg mencabar. Paling mencabar nk cari lagu. Lebih 10 lagu try abis semua tak kene. Ade yg tak kene ngan suara aku, ade yg member aku tak konfiden nk main gitar. Mcm² lagilahh

Tinggal 4 hari menjelang show lagu yg kompem hanya satu jer yang lagi 4 blum kompem. Bleh mcm tu?? mmg setiap malam aku tido tak lena. Manjang pikir nk bawak lagu ape.

Dan akhirnya aku pada hari kejadian aku tak ready 100% pon. Cuma 55% jer . Lantaklahhkan sbbnyaa payment aku dah dpt sebelum show. Hahahahahahaaaa

Dan kejadian yg tak diingini terjadi.........

Bersambung..........

Sunday, March 18, 2012

FB lagi

Mula² tadi pikir nk cerita pasal aku tgk wayang citer Bunohan tapi biler aku bukak FB terbaca plak sesuatu yg menarik tuk aku kongsi..



Korang tahu menatang ape nie?? Pada yg dah ade anak tu mmg tahulahhkann. Yang biasa buang anak pon tahu jugak. Bagi yg bujang trang tang tang nie mmg tak tahu. Menatang nie namanya pragnency test. Alahh nk tahu kau mengandung ker tak tulahh. Pahammm..

Skrg nie dah mcm trend plak tepek gambar menatang tu kat FB. Pastu mulalahh kawan² dok komen "dpt baby ker ??" "preggy kerr??" "eee kau nie tak tunggu aku tau". Dan mcm² lagi komen yg amat dasyat. Sampai tak larat iollss nk baca. Eeeuuwwwww

Org skrg nie semua nk cerita. Semua nk tunjuuk. Tak penah nk pikir buruk baik nya. Aku mmg tak pahamlahh. Dari kau tunjuk menatang tu baik kau just ckp "insyaallahh akan dpt baby" ker atau aper² saja jerlah janji ayat. Tak yah nk tepek benda test tu. Klu tak salah aku nk dpt result dari test tu kita kene kencing kan?? kencing tu najis kann?? pastu tunjuk plak sediri najis tu kat satu DONIA. Tak malu ker??


Pelik²lah aku rasa org skrg nie.

komen dari kawan : "kelas kau jahhh"

empunya diri balas : "haruslahhh, usaha kene lebih"

Aku dah terbayang dah usaha dia yg lebih tu. Setiap malam aku rasa on nie. Kompem..

Ha kan aku dah pikir sampai kesitu. Ha kan dah dosa. Saper yg salah skrg nie. BAGITAU AKU SKRG... Huhh..

Wednesday, March 14, 2012

Kisah di pagi hari

Kisahnya mcm nie..

Contoh status sesorang di pagi hari..

"kesian aku tgk diaorg nie, pepagi lagi dah mengumpat pasal org lain. Aper nk jadilahh. Klu yg tukang umpat tu baik budi pekerti tak pe jugak, nie tak perangai pon sama 2x5. Jgn suka sangat nak mengata org cerminlahh diri tu dulu."

Tu status sesorng yg aku rasa agak pelik.

Pelik pertama: korang rasa status tu ade tak unsur mengumpat tak?? "klu yg tukang umpat tu baik pekerti tak pe jugak, nie tak perangai pon sama 2x5". ADER KER TIDAKKKK???

Pelik Kedua : Org yg dia dok ngata tu mengumpat berdua jer. Yg dia pegi up status tuk sampai satu DONIA tahu tu aper plak hukumnya??

Pelik Ketiga: Dia nie nk menunjuk baik kat sape?? Baik sangat ker pompuan nie?? oopss terlepas plak jantinanya. Hahahahahahaa..

Bagi aku takyahh nk up status menunjuk kan kau yg baik, sebenarnya kau pon sama. Baik kau tulis cam nie.

"wey jahanam, yg kau suka sgt mengata org tu ape hal? kau ingat kau chantek. Perangai serupa tapir berkeliaran ade hati nak mengata org. Klu berani katalahh depan². Meh sini aku pijakkk pijakk perut kau"

Kan ker lebih manis gitu. Khennnnn...

Thursday, March 1, 2012

Zaman Dolu Dolu

Salam 1 Malaysia semua. Lama tak munculkann... rindu ker tidak??? hahahahahaa....

Ari nie aku nk citer masa zaman sekolah rendah dulu. Dulu aku ader geng baik punya 4 org. Aku, remy, azlan, abdullah. Mmg kemana saja mesti sama. Yg best tu kitaorg ade angan² yg sama iaitu nk ade kumpulan rock. Masa zaman sekolah aku dulu mmg tgh kemuncak zaman kumpulan rock. Kau ckp jerlahh kumpulan ape semua aku tau. Tapi yg jadi pujaan hati mestilahhh kumpualn Wings. Walaupon masa tu Search lagi menyerlah tapi kitaorg mmg minat Wings. Aku?? mestilahh jadi Awie. Saper mampuu nk lawan aku masa tu. Suara tinggi melangit ok. Stakat Taman Rashidah Utama dgn senang aku nyanyi. Yg member aku lain tu berebutlahh nk jadi Joe Black ngan Eddie. Berebutlah korang janji Awie jgn kacau..

Tapikan bile kumpulan Gersang muncul, kitaorg mcm minat. Tapi masa kumpulan gersang aku jadi Kid tak nak jadi Manbai. Tukar profesion plak katanya. Best ooo lagu Gersang.

2 tiga hari nie aku teringat satu lagu Gersang nie. Tajuk aku tak tahu. Korang layan mamat nie nyanyi. Dia nie klu nyanyi lirik mmg haruk skit. Layannn....


video

Lama dah tak dgr lagu nie. Mamat nie pon nyanyi sedap (jgn buat muka, jgn buat muka). Sangat mengimbau kenangan lalu. mmmmmm..